Hozzávalók 4 csészényi adaghoz [a szögletes zárójelben lévő mennyiségek 1 adagra vonatkoznak]
- 1 nagy csokor [≈ 30 g] medvehagyma
- 1 közepes [≈ 30 g] burgonya
- 120 ml [30 ml] zabtejszín
- 2 evőkanál [1 teáskanál] repce/ olívaolaj
- csapott teáskanál só
Változatok
- étrendi korlátoktól függően zabkrém helyett főzőtejszínnel is készíthető
- gazdagíthatjuk a leves tetejére szórt pirított zsemle- vagy kenyérkockával, diófélével, sajttal
- tányérnyi adagnál duplázzuk a mennyiséget
A leves elkészítéséhez főtt vagy héjában/ sütőpapíron sült burgonyát használjunk. Ha a második fogáshoz készül burgonyaköret, praktikusan abból tegyünk félre a leveshez. A medvehagymát megmossuk 1-2 cm-es csíkokra szeleteljük, az olajon átfuttatjuk, majd hozzáadjuk a burgonyát. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, sóval ízesítjük. Tűzről levéve botmixerrel vagy turmixgéppel simára turmixoljuk, ha szükséges még vizet öntünk hozzá. Tűzre visszahelyezve még egyszer átmelegítjük, hozzácsorgatjuk a zabkrémet.
1 csészényi leves energia- és tápanyagtartalma
energia: 88 kcal
szénhidrát: 8 g
rost: 1 g
zsír: 5 g
fehérje: 1 g