Sült paradicsomos cukkinikrémleves - tejfehérje-, gluténmentes, alacsony FODMAP értékű vega és nemvega változatban
Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő mennyiségek 1 adagra/ 1 csészényi levesre vonatkoznak]
360 g [80 g] tisztított, hámozott sárga színű cukkini – elkészíthető zöldből is
40 g [10 g] „szelíd” hagymaféle: fehérhagyma/ újhagyma/ gyöngyhagyma/ póréhagyma
100 g [25 g] (sárga) burgonya, ha nincs szénhidrátkorlátja az étrendnek, lehet több is
2 közepes db [1 kisméretű] paradicsom
80 ml [50 ml] zabkrém/ (laktózmentes) főzőtejszín
olívaolaj a zöldségek sütéséhez
1 csapott teáskanál só
zöldfűszerek: petrezselyemzöld, kakukkfű, bazsalikom
4 [1] kávéskanál tökmagolaj
Elkészítés
A cukkinit és a burgonyát meghámozzuk, a cukkinit kimagozzuk és nagyobb darabokra vágjuk. A megtisztított zöldségeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megpermetezzük olívaolajjal, majd sütés közben meghintjük sóval, amikor a burgonya majdnem puha hozzáadjuk a hagymát és paradicsomot. A megsült paradicsom héját eltávolítjuk. Kevés víz és a zabkrém hozzáadásával simára turmixoljuk a sült zöldségeket a zöldfűszerek felével – a zöldfűszerek másik felét félretesszük a díszítéshez. Tűzre visszahelyezve még egyszer átmelegítjük, de nem forraljuk.
Az apróra vágott zöldfűszerekkel tálaljuk és tökmagolajjal megcsepegtetve tálaljuk. Nemvega változatban kínálhatjuk pirított sonkával, parmezánnal.
1 csészényi leves energia- és tápanyagtartalma
energia: 133 kcal
szénhidrát: 13 g
rost: 4 g
zsír: 7 g
fehérje: 3 g