Hányás, hasmenés (gastorenteritis) étrendi kezelése nemcsak gyermekeknek

Az étrend célja, hogy az egész emésztőrendszert megkímélve, tehermentesítve és a beteg állapotát figyelembe véve egyenkéntfokozatosan építsük be az egyes tápanyagokat  (progresszív étrend). Első ránézésre bonyolultnak tűnhet, pedig ösztönösen és/ vagy családi hagyományok alapján biztos vagyok benne, hogy sokat tudunk és alkalmazunk már belőle. 



A hányást, hasmenést  (gastroenteritis) követő étrend lépései 

A hányás, hasmenés leggyakoribb oka valamilyen kórokozó: vírus vagy baktérium, de más betegség tünete is lehet. Éppen ezért ajánlott orvoshoz fordulni. Rendszerint együtt jelentkezik a két tünet (hányás, hasmenés), de lehet, hogy csak utóbbi formájában találkozunk vele.

FOLYADÉKPÓTLÁS
Az első lépés a folyadékpótlás. Hányás után pár óráig nem az a kérdés, hogy mit egyen a beteg, hanem az a feladat, hogy ne egyen. Az itatást viszont amint lehet, kezdjük meg, lassan kortyonként: csapvízzel, utazáskor szénsavmentes ásványvízzel. Az ivás lassan, kortyonként történjen, ezt ismételjük, amilyen gyakran csak lehet. Vegyük figyelembe, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű folyadék vagy szénsavas, rostos folyadék, bármilyen fajta tej megterhelő! Próbálkozhatunk világosra főzött enyhén cukrozott teával, szűrt almalével.
A folyadékpótlás legszakszerűbb módja az ORS (Oral Rehydration Solution/ Salts, vagyis a "szájon át adható folyadékpótlásra szolgáló oldat vagy só"). Az ORS megfelelő arányban tartalmazza azokat az ionokat, amikre egy kiszáradás-közeli állapotban a szervezetnek szüksége van az egyensúly fenntartásához. Az ORS-sel nemcsak folyadékot pótlunk, hanem a hányással-hasmenéssel elveszett sókat is. Az ORS oldat vagy por recept nélküli patikában kapható készítmény, tehát nem szükséges felíratni. Mindig legyen a gyógyszeres szekrényben vagy az utazó patikában! Hosszú lejárati idővel rendelkezik, sokáig állhat a szekrényben a legjobb, ami történhet, hogy nem kell felhasználnunk.

KEMÉNYÍTŐ TARTALMÚ SZÉNHIDRÁT

Falatkák
Ha jól tolerálja a beteg a folyadékot, jól érzi magát, kíván enni, óvatosan próbálkozhatunk szilárd étel adásával keményítő tartalmú, rostszegény szénhidrátok formájában. Itt is nagyon fontos, hogy lassan, falatonként vegye magához az ételt, ami lehet kockára vágott pirítós kenyér, karikára vágott pirított kiflikarika, sós (DE! nem zsíros, nem töltött) keksz, sós ropi vagy száraz sós ( DE! nem sajtos és nem magos) perec. A sós ropogtatni-valókkal két legyet ütünk egy csapásra: a sóval pótoljuk a hányással, hasmenéssel elveszett ionokat, ráadásul a sós ropik után a beteg szomjas lesz, szívesebben iszik, tehát az elveszett folyadékot is gyorsabban pótolhatjuk.

BRAT (Banana/ banán; Rice/ rizs; Apple/ alma; Toast/pirítós)
Az angol szakirodalom BRAT-nak nevezi az étrend ezen szakaszát, a jótékony hatású nyersanyagok kezdőbetűje alapján. A szénhidrát-bővítés során el kell jutnunk odáig, hogy már nem csak kis kekszecskéket, katonákat, adunk a (Kis)betegnek, hanem olyan fogásokat is, amik mindennapi ételeket imitálnak, kerülhet a tányérra (héjában) főtt burgonya, főtt rizs, főtt/ gőzben párolt sárgarépa, almás burgonyapüré.
  • A magas pektin tartalmú nyersanyagok, mint az alma - reszelve, vagy kompótként elkészítve, a főtt vagy párolt sárgarépa, a banán jótékonyan vonják be a gyulladt gyomor-bél nyálkahártyát, megkötik a méreganyagokat és segítik azok ürülését.
  • Jó hatásúak még a nyáklevesekek, bár nevük riasztólag hathat célszerű inkább kásaként, zabpelyhes levesként, rizslevesként emlegetni őket. Ezek édes változatban, is elkészíthetők, desszertként almás vagy banános formában. A könnyebb emésztés érdekében, teljesen szétfőzött, krémes állagú zabkását készítsünk!
A keményítő-beépítés lépcsőfoka nem az összes szénhidrát beépítését jelenti! Ebben az időszakban még mellőzzük a nehezebben emészthető teljesőrlésű, rostos kenyereket és pékárukat, a különböző magokkal leszórt kifliket, zsemléket! Ne fogyasszunk rostos köreteket például: bulgurt, árpát. Ne cukrozzuk agyon az ételeket, italokat annak reményében, hogy ezzel legalább energiát viszünk be, a sok cukor, magához vonzza a folyadékot, amivel tovább fokozza a hasmenéses panaszokat!

FEHÉRJRE
BRATY/ BRATCH (Yoghurt/Joghurt, Chicken/ főtt vagy párolt csirkemell)
Az állapotjavulással a fehérjebeépítés szakaszába lépünk, az angol
mozaikszavak itt is segítenek az újdonságként szolgáló nyersanyagtípusok megjegyzésében. 
  • Az étlap tovább bővíthető fiatal állatok sovány húsrészeivel (csirkemell, pulykamell), halfilével, sovány tejtermékekkel. 
  • Egy-egy hosszabb ideig tartó hasmenés után elképzelhető, hogy átmenetileg csorbát szenved a szervezet tejcukorbontó-képessége, éppen ezért laktózmentes sajtokban gondolkodjunk (pl. laktózmentes mozzarella). 
  • A könnyebb emészthetőség kedvéért a  20 g zsírtartalom alatti, light sajtok kerüljenek a tányérra.
  • Mellőzzük a penésszel érő sajtokat (camembert, roquefort) fogyasztását!
  • Kerüljük a zsíros tejterméket (vaj, tejföl, tejszín), még az alacsonyabb zsírtartalmú tejföl se kerüljön az ételbe!
A kínálat ebben a szakaszban panaszra már nem adhat okot. Hideg étkezésekre fogyasztható pirítós sovány sonkával, selyemsonkával vagy sovány laktózmentes sajttal. A meleg ételek választéka is széles: zöldségleves csirkemellel, sütőpapírba csomagolt és így megsütött almás csirkemell héjában főtt burgonyával, zabpehellyel sűrített parajpüré burgonyagombóccal, sütőpapírban sült sült citromos halfilé főtt rizzsel.

ZSIRADÉK
A tápanyagok beépítésének utolsó lépcsőfoka a zsiradékbeépítés.
A kenyereket light margarinnal, csökkentett zsírtartalmú natúr vajkrémmel kenjük.
Ételkészítéshez vajat vagy növényi olajat használjunk - ahhoz képest fele mennyiségben, mint ahogy korábban szoktuk. Ezzel a szakasszal már átmenetet képezünk a normál könnyű vegyes étrendhez.