Teljeskiőrlésű kenyér - alaprecept



A kenyér alapélelmiszer, még a legszigorúbb diéták is becsempésznek hosszú távon valamilyen kenyeret az étrendjükbe. Az hogy milyen kenyeret fogyasztunk rendszeresen, nagyban meghatározza táplálkozásunkat. Mindenkinek javaslom, hogy próbálja ki a kenyérsütést! Egyrészt élmény, másrészt a magunk által ellenőrzött hozzávalókból garantálhatjuk a minőségét. A saját készítésű kenyérről biztosan állíthatjuk, az adalékanyag- vagy más allergén-mentességet. A hozzávalók alapján azt is vállalhatjuk, hogy biztosan teljes kiőrlésű (és nem színezett).

Alább egy bevált recept, amit ízlésünknek, étrendünknek megfelelően variálhatunk magokkal, hagymafélékkel, aszalt paradicsommal.

Hozzávalók
1 csomag porélesztő (500 g liszthez való mennyiség)
2 csapott kávéskanál konyhasó
300 g teljesőrlésű búzaliszt/ Graham liszt
200 g finomliszt
300 ml langyos víz
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet

Elkészítés hagyományosan
Langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd kidolgozzuk a többi hozzávalóval. Szobahőmérsékleten kelni hagyjuk a tésztát – amíg kétszeresére nő. Újra átdolgozzuk. Kenyérformát alakítunk belőle. Tepsibe vagy formakenyér edénybe helyezzük. Pihentetjük 15-30 percet. 220 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses 200 fok) 10 percig, majd 180 fokon (légkeveréses 150 fok) készre sütjük. A kenyértészta könnyebb lesz, ha a sütő aljába egy lábasba - még sütés előtt - vizet teszünk.
Elkészítés kenyérsütőben
A kenyérsütő leírásának megfelelő sorrendben rakjuk bele a hozzávalókat a gépbe. Barna/ korpás kenyér programon készre sütjük. (Gyors program használata nem ajánlott.)

Változatok
chia magos: 2 evőkanál chia maggal együtt mérjük ki a teljesőrlésű lisztet
(medve)hagymás: az apróra vágott (medve)hagymát átfuttatjuk a zsiradékon
aszalt paradicsomos: 3 evőkanál olívaolajban eltett aszalt paradicsomot adunk a tésztához (az alapreceptben szereplő 2 evőkanál olajat már nem adjuk hozzá)
korpás: 5 evőkanál búza-/zabkorpával együtt mérjük ki a teljes őrlésű lisztet

1 szelet energia és tápanyagtartalma - 1 kenyérből kb. vékony 18 szelet vágható
energia: 109 kcal
fehérje: 3 g
zsír: 2 g
szénhidrát: 19 g
rost: 2 g