Majonézes burgonyasaláta - újragondolva



Hozzávalók (4 személyre)
1 kg (sárga)burgonya (héjastól mért mennyiség)
Pác
2 közepes fej lila hagyma
2 evőkanál ételecet (15-20%)
2 evőkanál kristálycukor vagy étrendtől függően energiamentes folyékony édesítőszer
Tartármártás
200 g 12%-os tejföl vagy felesben joghurt és tejföl
4 evőkanál light majonéz
2 evőkanál mustár
2 evőkanál kristálycukor vagy étrendtől függően energiamentes folyékony édesítőszer
1 teáskanál konyhasó
1 db citrom leve
fekete bors – ízlés szerint

Előkészítés
A burgonyát megmossuk, héjában megfőzzük. Míg a burgonya fő, elkészítjük a páclevet: a lila hagymát megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk, lesózzuk, majd állni hagyjuk 4-5 percig, eztán kinyomkodjuk a levét. Egy nagy salátás tálban a cukrot vagy az édesítőszert és az ételecetet elkeverjük, majd hozzáadjuk lila hagymát és a forró húsleves lét.

Elkészítés
Amikor a burgonya megpuhult, hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk és még melegen a pácléhez karikázzuk.Miután kihűlt a saláta-alapunk hűtőbe tesszük, legalább egy napig érleljük.
Nagyméretű szűrőkanálon leszűrjük a hagymás burgonyát (hagyjuk jól lecsepegni).
A tartármártás hozzávalóit összekeverjük (először, a majonézt, mustárt, cukrot/ édesítőszert, konyhasót, majd adagonként hozzáadjuk a tejfölt, végül a citrom levét) – még lágyabb és krémesebb lesz a mártásunk, ha gépi habverővel keverjük ki. Őrölt fekete borssal ízesítjük.
Óvatosan összekeverjük a salátát a tartármártással.
Díszíthetjük apróra vágott snidlinggel, cseresznyeretekkel, hagymakarikákkal.

Ha az eredeti majonézes salátákra gondolunk, azok energiadúsak, zsírosak és ilyen formában sokak étrendjébe nem illeszthetők be, mégis időnként, főleg télen jól es(né)nek. Ebben a burgonyasalátában az étel szaftosságához majonézen és a zsírszegény tejfölön túl a páclé és a lesózott lila hagyma is hozzájárul. A páclevet ugyan leszűrünk, lecsepegtetünk a pácolás után, a növényi szövetek viszont féligáteresztő hártyaként működnek a pácolás alatt, átengedik a folyadékot, tehát páclé egy része benne marad a burgonyában. Ugyanez vonatkozik az ízére, nem azért ízes, mert agyon van cukrozva, sózva, sokkal inkább azért, mert érett a páclében.  Érdemes nagyobb mennyiségű burgonyával készíteni, hűtőszekrényben több napig is eláll, garantáltan nagy sikerű vendégváró étel.

1 adag energia- és tápanyagtartalma
energia: 323 kcal
fehérje: 8 g
zsír: 9 g
szénhidrát: 49 g
rost: 6 g

energiamentes édesítőszerrel
energia: 292 kcal
fehérje: 8 g
zsír: 9 g
szénhidrát: 41 g
rost: 6 g