Kifli teljes kiőrlésű liszttel




Teljes kiőrlésű, puha, ráadásképp a megvalósítása sem bonyolult. 

1 db kifli egy átlagos energiaszegény, meghatározott szénhidráttartalmú reggeli 35 g szénhidrátjába éppen belefér :-)


Hozzávalók (10 db kiflihez)



  • 250 g Graham liszt
  • 250 g finomliszt
  • 1 csomag élesztőpor/ vagy a liszt súlyának megfelelő friss élesztő
  • 350 ml 0,1-1,5%-os tej/ laktózmentes változathoz: laktózmentes tej/ tejmentes változathoz: növényi tej
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál cukor/ vagy édesítőszer
A tészta elkészítése

A tészta elkészítése kenyérsütőben


A kenyérsütő előírásainak megfelelő sorrendben berakjuk a hozzávalókat a tégelybe. Kelesztő-programon elkészítjük a tésztát.

A tészta elkészítése hagyományos módon
  1. Langyos tejben elkeverjük a cukrot/ édesítőszert, felfuttatjuk benne az élesztőt. 
  2. A lisztben elkeverjük a sót, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, olívaolajt.
  3. Megdagasszuk a tésztát. Hagyjuk kelni 1-1,5 óra hosszat (kb. 2-3-szoros térfogatúra kell nőnie).


A kiflik elkészítés
  1. Lisztezett munkalapra téve cipót formázunk a tésztából, kör alakúra és kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Késsel 10 körcikkre osztjuk, kiflivé sodorjuk. 
  2. Sütőpapírra tesszük. 10 percig pihentetjük.
  3. Előmelegített sütőben 180 fokon (légkeveréses sütőben 150 fokon) 15 -20 perc alatt világosbarnára sütjük. Finomabb, puhább lesz a kifli, ha sütést közben átjárja a gőz. Mindezt úgy érhetjük el, ha a sütő aljába egy tepsibe vagy lábosba vizet teszünk.



1 db (0,1%-ost tejjel és édesítőszerrel) készült kifli energia- és tápanyagtartalma
energia: 223 kcal 
fehére: 7 g
zsír: 4,5 g
szénhidrát: 35 g
rost: 4 g