Teljes kiőrlésű, puha, ráadásképp a megvalósítása sem bonyolult.
1 db kifli egy átlagos energiaszegény, meghatározott szénhidráttartalmú reggeli 35 g szénhidrátjába éppen belefér :-)
Hozzávalók (10 db kiflihez)
- 250 g Graham liszt
- 250 g finomliszt
- 1 csomag élesztőpor/ vagy a liszt súlyának megfelelő friss élesztő
- 350 ml 0,1-1,5%-os tej/ laktózmentes változathoz: laktózmentes tej/ tejmentes változathoz: növényi tej
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál cukor/ vagy édesítőszer
A tészta elkészítése
A tészta elkészítése kenyérsütőben
A kenyérsütő előírásainak megfelelő sorrendben berakjuk a hozzávalókat a tégelybe. Kelesztő-programon elkészítjük a tésztát.
A tészta elkészítése hagyományos módon
- Langyos tejben elkeverjük a cukrot/ édesítőszert, felfuttatjuk benne az élesztőt.
- A lisztben elkeverjük a sót, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, olívaolajt.
- Megdagasszuk a tésztát. Hagyjuk kelni 1-1,5 óra hosszat (kb. 2-3-szoros térfogatúra kell nőnie).
A kiflik elkészítés
- Lisztezett munkalapra téve cipót formázunk a tésztából, kör alakúra és kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Késsel 10 körcikkre osztjuk, kiflivé sodorjuk.
- Sütőpapírra tesszük. 10 percig pihentetjük.
- Előmelegített sütőben 180 fokon (légkeveréses sütőben 150 fokon) 15 -20 perc alatt világosbarnára sütjük. Finomabb, puhább lesz a kifli, ha sütést közben átjárja a gőz. Mindezt úgy érhetjük el, ha a sütő aljába egy tepsibe vagy lábosba vizet teszünk.
1 db (0,1%-ost tejjel és édesítőszerrel) készült kifli energia- és tápanyagtartalma
energia: 223 kcal
fehére: 7 g
zsír: 4,5 g
szénhidrát: 35 g
rost: 4 g