A fotón a tejmentes változatból készült négy minikalács látható.
Hozzávalók
Hozzávalók
450 g liszt – egy része
kiváltható durum vagy teljeskiőrlésű liszttel
100 g vaj/ (tejmentes
változatban tejfehérjementes margarin)
200 ml tej (tejmentes
változatban zabtej vagy mandulatej)
5 evőkanál vaníliás
porcukor* (cukorbetegség esetén helyettesítsük eritriollal, steviával)
1 teáskanál reszelt bio citrom
vagy narancshéj
1 db tojás
élesztő - 500 g liszthez
megfelelő mennyiség
Elkészítés
kenyérsütőben
A vajat (vagy a margarint) megolvasztjuk,
hozzáadjuk a tejet (vagy zabtejet, mandulatejet). A kenyérsütő leírásának megfelelő
sorrendben tegyük a gépbe a hozzávalókat. Briós
programot használjunk a kelesztéshez és a sütéshez.
kenyérsütőben
kelesztve sütőben sütve
A kenyérsütő leírásának megfelelő
sorrendben tesszük a gépbe a hozzávalókat - a tojásból tegyünk el egy keveset a kalács lekenéséhez. Briós
programon kelesszük. Kelesztés után hagyjuk 5-10 percig pihenni a tésztát. Lisztezett
felületen szedjük három részre, kézzel sodorjunk három kötelet, majd
fonjuk meg - mintha hajfonatot készítenénk.
A megfont kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire
helyezzük, 10-15 percig pihentetjük (közben begyújtjuk a sütőt), a kalács
tetejét lekenjük a félretett tojással.
Előmelegített sütőben 200 fokon
15-20 percig, majd 150 fokon 15-20 percig sütjük. Ha sütés közben nagyon
pirulna a teteje, fedjük be alufóliával, nehogy megégjen. A tészta könnyebb lesz, ha a sütő
aljába egy lábasba - még sütés előtt - vizet teszünk.
hagyományosan
Elverjük a langyos tejben a cukrot vagy
az édesítőszert, felfuttatjuk benne az élesztőt – kb. kétszeresére kell nőnie. A
liszthez hozzáadjuk tejet, és a többi hozzávalót, a tojásból félreteszünk egy keveset a kalács lekenéséhez, kidolgozzuk a tésztát. Hagyjuk kelni 1-1,5 óra
hosszat - kb. 2-3-szoros térfogatúra kell nőnie. A fent leírt módon fonjuk és
sütjük.