Kalács - tejmentes változatban is


A fotón a tejmentes változatból készült négy minikalács látható. 

Hozzávalók
450 g liszt – egy része kiváltható durum vagy teljeskiőrlésű liszttel
100 g vaj/ (tejmentes változatban tejfehérjementes margarin)
200 ml tej (tejmentes változatban zabtej vagy mandulatej)
5 evőkanál vaníliás porcukor* (cukorbetegség esetén helyettesítsük eritriollal, steviával)
1 teáskanál reszelt bio citrom vagy narancshéj
1 db tojás
élesztő - 500 g liszthez megfelelő mennyiség  

Elkészítés
kenyérsütőben
A vajat (vagy a margarint) megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet (vagy zabtejet, mandulatejet). A kenyérsütő leírásának megfelelő sorrendben tegyük a gépbe a hozzávalókat. Briós programot használjunk a kelesztéshez és a sütéshez.
kenyérsütőben kelesztve sütőben sütve
A kenyérsütő leírásának megfelelő sorrendben tesszük a gépbe a hozzávalókat - a tojásból tegyünk el egy keveset a kalács lekenéséhez. Briós programon kelesszük. Kelesztés után hagyjuk 5-10 percig pihenni a tésztát. Lisztezett felületen szedjük három részre, kézzel sodorjunk három kötelet, majd fonjuk meg - mintha hajfonatot készítenénk.
A megfont kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 10-15 percig pihentetjük (közben begyújtjuk a sütőt), a kalács tetejét lekenjük a félretett tojással.
Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 percig, majd 150 fokon 15-20 percig sütjük. Ha sütés közben nagyon pirulna a teteje, fedjük be alufóliával, nehogy megégjen. A tészta könnyebb lesz, ha a sütő aljába egy lábasba - még sütés előtt - vizet teszünk. 
hagyományosan
Elverjük a langyos tejben a cukrot vagy az édesítőszert, felfuttatjuk benne az élesztőt – kb. kétszeresére kell nőnie. A liszthez hozzáadjuk tejet, és a többi hozzávalót, a tojásból félreteszünk egy keveset a kalács lekenéséhez, kidolgozzuk a tésztát. Hagyjuk kelni 1-1,5 óra hosszat - kb. 2-3-szoros térfogatúra kell nőnie. A fent leírt módon fonjuk és sütjük.

*Vaníliás porcukor készítése házilag: jól záródó üvegedényben félbe vágott vanília rudat állítsunk porcukorba.