Sütőben sült csirkés, csicseriborsós, vörösbabos taco - gluténmentes és tejfehérjementes változatban



A mexikói konyha egyik jellegzetessége a sokféleképp variálható, tölthető ropogós tésztájú tacco. A taco nemcsak izgalmas, tartalmas tud lenni, de ha ragaszkodunk a csak kukoricalisztből készült tésztához, akkor gluténmentes is, így cöliákiások is színesíthetik vele étrendjüket. 

Hozzávalók 4 személyre
160 g darált csirkemell 
2 evőkanál napraforgó/ olívaolaj
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
80 g vörösbab (főtt/ konzerv)
80 g csicseriborsó (főtt/ konzerv)
2 evőkanál csemegekukorica
240 ml passzírozott paradicsom
1 evőkanál balzsamecet
1 nagy fej lilahagyma
8 db készen vásárolt taco - amennyiben szigorúan gluténmentes ételt készítünk ügyeljünk rá, hogy gluténmentes változatot vásároljunk
40 g reszelt sajt - tejfehérjementes változatban növényi sajt

ízesítés
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 csapott kávéskanál konyhasó
1 kávéskanál kurkuma
1 kávéskanál curry 
1 kávéskanál őrölt római kömény
1 kávéskanál szárított kakukkfű vagy néhány szál friss kakukkfű ág
néhány koriander levél - elhagyható
ízlés szerint chillipehely - elhagyható


Elkészítés
A lilahagymát finom kockára vágjuk, a sárgarépát és a fehérrépát felkockázzuk. Az olajon üvegesre pároljuk a lilahagymát, hozzáadjuk a darált csirkemellet, zsírjára pirítjuk. Ízesítjük és fűszerezzük: konyhasóval, fokhagymával, kurkumával, curryvel, kakukkfűvel, korianderrel, római köménnyel majd hozzákeverjük a balzsamecetet és a passzírozott paradicsomot.
10 perc után hozzáadjuk a csemegekukoricát, a vörösbabot és a csicseriborsót, pár percig főzzük. 
A taco kagylókat megöltjük a paradicsomos-csirkés raguval, sütőpapírral kibélelt hőálló tálba helyezzük, reszelt sajttal díszítjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. 

1 normál adag (2 db tacco) energia- és tápanyag tartalma
energia: 342 kcal
fehérje: 20 g
szénhidrát: 33 g
zsír: 14 g
rost: 7 g

tejfehérjementes változat
energia: 333 kcal
fehérje: 17 g
szénhidrát: 35 g
zsír: 13 g
rost: 7 g