Fodros kel leves bajor virslivel



Az idei ősz nagy kedvence a fodros kel. Aki még nem próbálta volna, mindenképp tegye meg! Huncut fodraival egyszerűen magával ragadó. Mély, sütétzöld színével pedig feldobhatunk szinte minden ételt. Ízes, de nem annyira kesernyés, mint a többi káposztaféle. És ami még jó benne?! gyorsan megvan, úgyis mondhatnám: ezt a „kelt” nem kell sokáig főzni.

Hozzávalók 4 tányér leveshez
4 db (összesen 200 g) bajor virsli – lehetőleg 20 g zsírtartalom alatti
120 g fodros kel
2 db sárgarépa
80 g zellergumó
2 szál halványító zeller/ angol zeller
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
80 ml tejföl vagy rizskrém
2 evőkanál olívaolaj
1 mokkáskanál őrölt római kömény
1 csapott kávéskanál só
Elkészítés
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A vöröshagymát botmixerrel pépesre turmixoljuk. A sárgarépát ujjnyi vastagságúra, a zellert kockákra, a halványító zellert fél centisre daraboljuk, a fodros kelt csíkokra szeleteljük. A virslit 1 cm-es karikára vágjuk, átpirítjuk az olívaolajon, majd kivesszük, félretesszük. Ezt követően a vöröshagymát, a sárgarépát és a zellert is átpirítjuk az olívaolajon, ízesítjük zúzott fokhagymával, római köménnyel és sóval. Felengedjük adagonként kb. 2 dl vízzel, 5 perig főzzük, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott fodros kelt és a halványító zellert. A tejfölt vagy a rizskrémet egy kis edényben összekeverjük néhány kanálnyi főzőlével és a leveshez csorgatjuk, szelíd tűz mellett pár percig főzzük, végül hozzáadjuk a leveshez a félretett lepirított virslit.

1 tányér rizskérmmel elkészített leves energia- és tápanyagtartalma
energia: 223 kcal
szénhidrát: 13 g
rost: 4 g
zsír: 15 g
fehérje: 9 g