Bolognai tészta






„Mindenki kedvence”, megunhatatlan és abszolút Jolly Joker, főleg gyermektársaságban, mégsem egészségtelen. Igen, van ilyen étel!
Egy hagyományosnak számító recept, amiről a közhiedelemmel ellentétben - cukorbetegeknek fogyni vágyóknak sem kell lemondaniuk. Természetesen léteznek, olyan lekváros-porcukros tésztaételek, amik kifejezetten károsak a fenti étrendekben, azonban a tészták családjának zöldséges, húsos, sajtos tagjai kedvező vércukor-emelő hatásúak.
A tészta a „megrendelő kívánsága szerint” szerint lehet lapos, kukacos, angyalszárnyas vagy lyukas.

Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]

bolognai hósos szósz
320 g [80 g] darált csirkemell
1 db [1/4 db] sárgarépa
1 db [1/4 db] petrezselyemgyökér
200 g [50 g] megtisztított gomba
4 evőkanál [1 evőkanál] olívaolaj
4 dl [1 dl] "üveges" passzírozott paradicsom
2 gerezd [1/2 gerezd] zúzott fokhagyma
1 kávéskanál friss vagy szárított oregano
1 kávéskanál kakukkfű vagy 2-3 friss kakukkfű ágacska
1 csapott kávéskanál szárított rozmaring vagy néhány friss rozmaring levél
 kávéskanál bazsalikom, vagy friss bazsalikom bóbiták
1 teáskanál konyhasó

tészta
 320 g [80 g] 4 tojásos durum tészta, pl.: szélesmetélt, alacsonyabb szénhidrát tartalmú étrendekben: 200 g [50 g] 
2 evőkanál [1 teáskanál] olívaolaj
80 g [20 g] sajt pl.: Ementáli, Trappista, stb. - energiaszegény étrendben light sajt

Elkészítés
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a sárgarépát és a gyökeret aprítógépen felaprítjuk, vagy lereszeljük. A gombát vékonyra szeljük. A vöröshagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig pároljuk, majd a zöldségeket (először a sárgarépát és a gyökeret, végül a gombát). Ízesítjük: zúzott fokhagymával, oreganóval, kakukkfűvel, rozmaringgal, bazsalikommal és konyhasóval. Felöntjük a passzírozott paradicsommal és 15 perc alatt készre pároljuk. Közben – a tészta csomagolásán szereplő előírás szerint - elkészítjük a tésztát. A leszűrt tésztát olívaolajjal megcsepegtetjük, elkeverjük. A tálaláskor a kifőtt tésztára merjük a bolognai szószt, reszelt sajttal és friss fűszernövényekkel díszítve kínáljuk.

1 normál adag energia- és tápanyagtartalma
energia: 646 kcal
szénhidrát: 70 g
rost: 4 g
zsír: 20 g
fehérje: 42 g

50 g tésztával és 20 g light sajttal adag energia- és tápanyagtartalma
energia: 456 kcal
szénhidrát: 47 g
rost: 4 g
zsír: 14 g
fehérje: 34 g