Zapbelyhes túrós muffin citromosan vagy narancsosan


Extrafinom, végtelenül egyszerű desszert, a lelke az ízesítés: a reszelt narancs vagy a citromhéj elengedhetetlen alkatrésze. 

Hozzávalók 12 db normál muffinhoz
folyékony rész
250 g félzsíros túró– laktózmentes, alacsony FODMAP értékű étrendben laktózmentes túró
2 db L-es méretű tojás
100 g olvasztott vaj – laktózmentes, alacsony FODMAP értékű étrendben laktózmentes margarin
2 citrom vagy 1 narancs héja lereszelve (kezeletlen héjú citromot, vagy bio citromot használjunk)
szilárd rész
100 g zabpehely – gluténmentes étrendben gluténmentes zabpehely
200 g liszt – készíthetjük részben teljesőrlésű liszttel is, gluténmentes és alacsony FODMAP étrendben 100 g kukoricaliszttel és 100 g rizsliszttel készítsük
100 g cukor/ energiamentes édesítőszer
1 csomag sütőpor 

Elkészítés
Két külön edényben előkészítjük a muffin száraz és nedves részét. Mindkét edény összetevőit külön-külön elkeverjük még a saját edényükben, majd a folyékony összetevőkhöz hozzáadjuk a száraz összetevőket. Muffin formába adagolva, 160 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ha sütés közben túlságosan pirul a teteje fedjük le sütőpapírral. 

Tippek, változatok
Az étrendi korlátoktól függően a muffin dúsítható aszalt gyümölcsökkel (pl. áfonyával, mazsolával), sütést jól tűrő lekvárral. 

1 db vajjal és cukorral készült muffin energia és tápanyagtartalma
energia: 234 kcal
szénhidrát: 27 g
rost: 2 g
fehérje: 8 g
zsír: 10 g
telített zsír: 6 g
1 db energiamentes édesítőszerrel készült muffin energia- és tápanyagtartalma
szénhidrát: 200 kcal
szénhidrát: 19 g
rost: 2 g
fehérje: 8 g
zsír: 10 g
telített zsír: 6 g