Zöldséges soba tészta szejtánnal



Szerintem van olyan meleg vacsora, amit gyorsabb elkészíteni, mint szendvicseket kenegetni. Bemutatom, milyen az én „fast food”-om. A zöldségpucolást leszámítva (amit megtehetünk előre is vagy ha nagyon idő szűkében vagyunk, használhatunk mirelit zöldségkeveréket) negyed órán belül meleg ételt tehetünk az asztalra.
A farsang, a disznóvágások befejeztével és a böjti időszak beköszöntével mi más is következhetne, mint egy húsmentes étel.
Az alapanyagok egy része ma már könnyen beszerezhető, de talán némi magyarázatra szorul. A soba japán száraztészta, melynek fő összetevője a hajdinaliszt. Érdemes kipróbálni, még akkor is, ha idegenkedünk a hajdinától, kevésbé karakteres ízű. A tészták vékonykák, gyorsan megfőnek. A szejtán másik nevén „búzahús”, általában gabonából és szójából állítják elő, állagában nagyon hasonlít a csirkehúshoz, de ahhoz hogy megpuhuljon, nem kell sütni.

Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő mennyiségek 1 adagra vonatkoznak]
200 g [50 g] soba tészta
200 g [50 g] szejtán
200 g [50 g] gomba
200 g [50 g] sárgarépa
200 g [50 g] babmuszrügy
200 g [50 g] kápia/ pritamin paprika
1 db póréhagyma
2 evőkanál [1 teáskanál] olívaolaj
1-2 evőkanál rizsecet – ízlés szerint
1-2 evőkanál szójaszósz – ízlés szerint
1-2 teáskanál currypor – ízlés szerint
díszítéshez
2-3 levél kínai kel és zöldsaláta levél, a póréhagyma zöld része vékony csíkokra vágva

Elkészítés
A zöldségeket vékony csíkokra vágjuk, a szejtánt 1-2 cm-es darabokra. Wokban vagy nagyméretű serpenyőben pár perc alatt átpirítjuk az olajon a szejtánt és a zöldségeket. Közben – előírás szerint - kifőzzük a tésztát. Ízesítjük curryvel, szójaszósszal, rizsecettel. A kifőtt soba tésztát elkeverjük, átpirítjuk a zöldségekkel. A zöldséges tésztát tányérokba adagoljuk friss, roppanós zöldségcsíkokkal díszítve tálaljuk.

Ötletek, változatok
Ha nincs időnk zöldséget pucolni, használjunk adagonként 200 g mirelit kínai/ wok zöldségkeveréket.
Elkészíthetjük húsos változatban is, például csirkemellcsíkokkal.
Az ízesítést tovább fokozhatjuk adagonként egy teáskanálnyi halszósszal

1 adag energia- és tápanyagtartalma
energia: 371 kcal
szénhidrát: 50 g
rost: 11 g
zsír: 8 g
fehérje: 20 g