Szerintem van olyan meleg vacsora,
amit gyorsabb elkészíteni, mint szendvicseket kenegetni. Bemutatom, milyen az
én „fast food”-om. A zöldségpucolást leszámítva (amit megtehetünk előre is vagy
ha nagyon idő szűkében vagyunk, használhatunk mirelit zöldségkeveréket) negyed
órán belül meleg ételt tehetünk az asztalra.
A farsang, a
disznóvágások befejeztével és a böjti időszak beköszöntével mi más is következhetne,
mint egy húsmentes étel.
Az alapanyagok egy része ma már
könnyen beszerezhető, de talán némi magyarázatra szorul. A soba japán
száraztészta, melynek fő összetevője a hajdinaliszt. Érdemes kipróbálni, még akkor
is, ha idegenkedünk a hajdinától, kevésbé karakteres ízű. A tészták vékonykák,
gyorsan megfőnek. A szejtán másik nevén „búzahús”, általában gabonából és
szójából állítják elő, állagában nagyon hasonlít a csirkehúshoz, de ahhoz hogy
megpuhuljon, nem kell sütni.
Hozzávalók 4 személyre
[a
szögletes zárójelben lévő mennyiségek 1 adagra vonatkoznak]
200 g [50 g]
soba tészta
200 g [50 g]
szejtán
200 g [50 g]
gomba
200 g [50 g]
sárgarépa
200 g [50 g]
babmuszrügy
200 g [50 g]
kápia/ pritamin paprika
1 db póréhagyma
2 evőkanál [1
teáskanál] olívaolaj
1-2 evőkanál
rizsecet – ízlés szerint
1-2 evőkanál
szójaszósz – ízlés szerint
1-2
teáskanál currypor – ízlés szerint
díszítéshez
2-3 levél kínai kel és zöldsaláta levél, a póréhagyma zöld része vékony
csíkokra vágva
Elkészítés
A zöldségeket vékony csíkokra vágjuk, a szejtánt 1-2 cm-es darabokra.
Wokban vagy nagyméretű serpenyőben pár perc alatt átpirítjuk az olajon a
szejtánt és a zöldségeket. Közben – előírás szerint - kifőzzük a tésztát.
Ízesítjük curryvel, szójaszósszal, rizsecettel. A kifőtt soba tésztát
elkeverjük, átpirítjuk a zöldségekkel. A zöldséges tésztát tányérokba adagoljuk
friss, roppanós zöldségcsíkokkal díszítve tálaljuk.
Ötletek, változatok
Ha nincs időnk zöldséget pucolni, használjunk adagonként 200 g mirelit
kínai/ wok zöldségkeveréket.
Elkészíthetjük húsos változatban is, például csirkemellcsíkokkal.
Az ízesítést tovább fokozhatjuk adagonként egy teáskanálnyi halszósszal
Az ízesítést tovább fokozhatjuk adagonként egy teáskanálnyi halszósszal
1 adag energia- és tápanyagtartalma
energia: 371
kcal
szénhidrát: 50
g
rost: 11 g
zsír: 8 g
fehérje: 20 g