Zöldborsóleves saját anyagával sűrítve



Elhagyjuk a rántást és nemhogy csökken, hanem nő az étel élvezeti értéke. A titok az étel "saját anyagával sűrítése" - az ízanyagok a nagyobb felületen jobban kioldódnak, az élmény fokozódik.

Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő mennyiségek 1 adagra vonatkoznak]
160 g [40 g] zöldborsó
2 kisebb [30 g] sárgarépa
1 közepes [20 g] petrezselyemgyökér
1 kisebb [20 g] karalábé
1 [20 g] fej fehér hagyma vagy vöröshagyma
2 evőkanál napraforgó- vagy olívaolaj
1 nagy csokor petrezselyemzöld (felét tegyük félre a díszítéshez)
1 csapott teáskanál konyhasó

Elkészítés
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A hagymát finomra vágjuk. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a karalábét körülbelül egy centis darabokra szeleteljük. A receptben szereplő olaj mennyiségének felén megpároljuk a sűrítéshez használt zöldségeket: a hagymát és adagonként körülbelül 1 evőkanálnyi zöldborsót. A hagyma-borsó keveréket kivesszük a lábasból, félretesszük. A maradék olajon megpároljuk a többi zöldséget. Először a sárgarépát tesszük az edénybe – hogy szép színt adjon a levesnek. Pár percig átfuttatjuk a zöldségeket az olajon, majd hozzáadjuk az ízesítőket (só, petrezselyemzöld) és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. A sűrítéshez félretett hagyma-zöldborsó keveréket a leves főzőlevével botmixer segítségével simára pürésítjük, majd a leveshez csorgatjuk. Tálaláskor a maradék petrezselyemzölddel díszítjük.
 
További változatok, ízesítők
(szárított) gomba, (szárított)paradicsom – ezeket a zöldségekkel egyidőben adjuk a leveshez
petrezselyem helyett használhatunk a díszítéshez, apróra vágott friss mentalevél
amennyiben étrendünk lehetővé teszi, adagonként 10 g (egy evőkanálnyi) száraztésztát főzhetünk a leveshez
dúsíthatjuk adagonként egy evőkanálnyi tejföllel vagy rizskrémmel
 
1 normál adag energia- és tápanyagtartalma
energia: 119 kcal
szénhidrát: 12 g
rost: 3 g
zsír: 5 g
fehérje: 4 g

1 adag energia- és tápanyagtartalma – 1 evőkanál durum tésztával
energia: 155 kcal
szénhidrát: 19 g
rost: 4 g
zsír: 6 g
fehérje: 6 g

1 adag energia- és tápanyagtartalma – 1 evőkanál durum tésztával és 1 lesímított evőkanál 12%-os tejföllel
energia: 169 kcal
szénhidrát: 20 g
rost: 4 g
zsír: 7 g
fehérje: 7 g