Rakott káposzta "ahogy én készítem"



Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]

káposztás rész
800 g [200 g] savanyú káposzta
néhány csepp étolaj
rizses rész
160 g [40 g] barna rizs
320 ml [80 ml] forró víz
1 evőkanál [1 kávéskanál] étolaj
húsos rész
350 g [70 g] darált csirkemell
1 szál [20 g] sárgarépa
80 g [20 g] zeller
1 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál konyhasó
őrölt fekete bors ízlés szerint
lekenéshez 
120 g [30 g] tejföl 12%

Elkészítés
párolt savanyú káposzta
A savanyú káposztát kicsavarjuk, lecsepegtetjük. Pár csepp olívaolajon gyakori kevergetés mellett megpároljuk (nem ég le és nagyon kevés olajon is elkészíthető, ha teflon edényben végezzük ezt a műveletet).
párolt rizs
A rizst olajon átfuttatjuk, felöntjük 2-szeres térfogatú forró vízzel. Forró sütőben készre pároljuk.
darált húsos rész
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, a vöröshagymát apróra vágjuk, a sárgarépát és a fehérrépát lereszeljük vagy konyhai aprítógépben apróra daráljuk. Étolajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk, majd tűzről lehúzva hozzáadjuk a fűszerpaprikát, tűzre visszahelyezve pedig a reszelt sárgarépát, fehérrépát. Ízesítjük sóval és őrölt fekete borssal, puhára pároljuk.
Rétegezés zsiradékkal kikent hőálló tálban, rétegrend az alábbi sorrenden: párolt savanyú káposzta, párolt rizs, darált hús (ha magas edényben készítjük, ismételjük) az étel tetejét „spórolósan kenjük meg” tejföllel.

1 adag energia- és tápanyagtartalma:
energia: 402 kcal
szénhidrát: 37 g
rost: 10 g
zsír: 15 g
fehérje: 25 g