Sárgaborsós répakrémleves vega és nemvega verzióban





Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő mennyiségek 1 adagra vonatkoznak]
4 szál [320 g] sárgarépa
40 g [10 g] sárgaborsó
1 fej [10 g] vöröshagyma vagy póré-, újhagyma
1 kisebb [20 g] burgonya
2 evőkanál [1 teáskanál] olívaolaj
1 teáskanál konyhasó
1 teáskanál kurkuma
1-2 teáskanál fokhagyma
120 g [30 g] 10%-os főzőtejszín vagy növényi főzőkrém
díszítéshez: apróra vágott petrezselyemzöld vagy metélőhagyma,

Elkészítés
A sárgaborsót néhány órára vagy egy éjszakára beáztatjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, felszeleteljük. Az apróra vágott hagymát, átfuttatjuk az olajon majd vele együtt a sárgarépát, a sárgaborsót és a burgonyát is. Ízesítjük konyhasóval, zúzott fokhagymával, kurkumával. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen elfedje puhára pároljuk. Tűzről levéve további víz hozzáadásával simára turmixoljuk a levesünket. Tűzre visszatéve forralásig melegítjük, majd lassan hozzácsorgatjuk a tejszínt. Friss zöldekkel díszítve tálaljuk.

„nemvega”
pirított kolbászkarikákkal egészítjük ki a levest, adagonként 30 g szárazkolbásszal számoljunk

1 adag energia- és tápanyagtartalma - vega változat
energia: 166 kcal
szénhidrát: 19 g
rost: 6 g
zsír: 8 g
telített zsír: 1 g
fehérje: 4 g

1 adag energia- és tápanyagtartalma - kolbászkarikákkal
energia: 316 kcal
szénhidrát: 19 g
rost: 6 g
zsír: 21 g
telített zsír: 6 g
fehérje: 11 g