Hozzávalók 4 személyre
[a
szögletes zárójelben lévő mennyiségek 1 adagra vonatkoznak]
4 szál [320 g] sárgarépa
40 g [10 g]
sárgaborsó
1 fej [10 g]
vöröshagyma vagy póré-, újhagyma
1 kisebb [20
g] burgonya
2 evőkanál [1
teáskanál] olívaolaj
1 teáskanál
konyhasó
1 teáskanál
kurkuma
1-2
teáskanál fokhagyma
120 g [30 g]
10%-os főzőtejszín vagy növényi főzőkrém
díszítéshez:
apróra vágott petrezselyemzöld vagy metélőhagyma,
Elkészítés
A sárgaborsót néhány órára vagy egy éjszakára
beáztatjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, felszeleteljük. Az apróra vágott hagymát,
átfuttatjuk az olajon majd vele együtt a sárgarépát, a sárgaborsót és a
burgonyát is. Ízesítjük konyhasóval, zúzott fokhagymával, kurkumával. Felöntjük
annyi vízzel, hogy éppen elfedje puhára pároljuk. Tűzről levéve további víz
hozzáadásával simára turmixoljuk a levesünket. Tűzre visszatéve forralásig melegítjük,
majd lassan hozzácsorgatjuk a tejszínt. Friss zöldekkel díszítve tálaljuk.
„nemvega”
pirított kolbászkarikákkal egészítjük ki a levest, adagonként 30 g szárazkolbásszal
számoljunk
1 adag energia- és tápanyagtartalma - vega változat
energia: 166
kcal
szénhidrát: 19
g
rost: 6 g
zsír: 8 g
telített
zsír: 1 g
fehérje: 4 g
1 adag
energia- és tápanyagtartalma - kolbászkarikákkal
energia: 316
kcal
szénhidrát: 19
g
rost: 6 g
zsír: 21 g
telített
zsír: 6 g
fehérje: 11 g