Zöldséges tojáslepény teljesőrlésű tortillával

Fotó: Balázsi Andrea

Ha hétvége, akkor meleg reggeli. Bálinttal ezt az izgalmas villás reggelit kimondottan cukorbetegeknek terveztük, de azoknak is javasoljuk „csak” egészségesen, kiegyensúlyozottan szeretnének táplálkozni. Megfelelő mennyiségben tartalmaz magas biológiai értékű fehérjét, lassú felszívódású szénhidrátot és zöldségeket. Ha szeretnénk 300 kalória alá tornázni a recept energiatartalmát, egy tojásból készítsük!

Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő mennyiségek 1 adagra vonatkoznak]
8 db [2 db] kis méretű „S-es” tojás
60 g [15 g] cukkini
1 szál újhagyma
60 g [15 g] padlizsán
60 g [15 g] koktélparadicsom
60 g [15 g] friss spenótlevél
2 evőkanál [1 teáskanál] olívaolaj
4 db [62 g] teljeskiőrlésű tortilla
1 kávéskanál só
1 csokor friss fűszer: bazsalikom, rozmaring

ElkészítésEgy forró serpenyőben pár csepp olajon lepirítjuk az apróra vágott cukkinit, hagymát, padlizsánt, melyhez friss fűszereket és spenótleveleket keverünk.
Egy keverőtálban elkeverjük a tojásokat a sóval és egy teflonserpenyőben lepényeket sütünk belőle.
Ha az egyik oldala megsült, ráhalmozzuk a korábban lepárolt zöldségkeveréket és ráhajtjuk a lepény másik felét is. Amikor teljesen átsült, tetszőleges szeletekre vágjuk és pirított tortilla szeletekkel tálaljuk.

1 adag energia- és tápanyagtartalma
energia: 340 kcal
szénhidrát: 32 g
rost: 4 g
zsír: 15 g
telített zsír: 4 g
fehérje: 17 g

1 tojásból készült energia- és tápanyagtartalma
energia: 283 kcal
szénhidrát: 32 g
rost: 4 g
zsír: 11 g
telített zsír: 2 g
fehérje: 12 g