Áfonyás tápiókapuding

 


Bemutatkozik a tápiókagyöngy: gluténmentes, alacsony FODMAP értékű, könnyen felhasználható. Így kapóra jöhet a különböző „mentes étrendek” egyhangúságának megtörésében.

Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]
600 ml [150 ml] növényi tejital pl.: cukormentes vaníliás zabital, mandulaital
60 g /6 evőkanál [15 g] tápiókagyöngy
200 g [50 g] áfonya – friss vagy fagyasztott
20 g [1 teáskanál] nádcukor, energiamentes édesítőszer, pl. stevia

Elkészítés
A tápiókagyöngyöket beáztatjuk legalább fél órára a növényi tejbe, majd lassú tűz mellett puhára főzzük a gyöngyöket. Utolsó lépésként, tűzről levéve hozzákeverjük az ízesítőket és az áfonyát.

Változatok, ötletek
A tápiókagyöngy egy részét (4 adag esetén 1 evőkanálnyit kiválthatjuk útfűmaghéjjal) – ezzel a puding vízoldékony rosttartalmát növelhetjük és kihasználhatjuk az útifűmaghéj jótulajdonságait
étrendi korlátoktól függően gazdagítható (1-2 kocka kb. 10 g) étcsokoládéval 
alacsony FODMAP tartalmú étrendben nem puffasztó édesítőszerrel ízesítsük (pl.stevia, szőlőcukor, a cukoralkoholokkal való ízesítést - pl.: nyírfacukor - mellőzzük)

1 adag zabitallal és nádcukorral készült energia- és tápanyagtartalma
energia: 162 kcal
szénhidrát: 34 g
rost: 1 g
zsír: 2 g
telített zsír: 0 g
fehérje: 1 g

1 adag mandulaitallal energiamentes édesítőszerrel ízesített adag energia- és tápanyagtartalma
energia: 102 kcal
szénhidrát: 21 g
rost: 2 g
zsír: 2 g
telített zsír: 0 g
fehérje: 1 g

1 adag - zabitallal, nádcukorral étcsokoládéval készült energia- és tápanyagtartalma
energia: 218 kcal
szénhidrát: 38 g
rost: 2 g
zsír: 6 g
telített zsír: 2 g