Céklás narancsos csokitorta - mentesen




Téli antioxidánsok a szerethetőség kedvéért egy szelet tortába csomagolva - gluténmentes, tejfehérjementes változatban is működik!

Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortaformához, 12 szelethez

piskóta
száraz rész
100 g finom liszt -gluténmentes étrendben rizsliszt
125 g teljesőrlésű liszt – gluténmentes étrendben glutémnetes zabpehelyliszt
25 g kakaópor
20 g barna cukor , energiaszegény étrendben: eritritol/ stevia
1 kávéskanál sütőpor
folyékony rész
2 tojássárgája
300 g sütőben sütőpapíron puhára sült cékla – 500 g nyers céklából
50 g aszalt áfonya vagy datolyaőrlemény - energiaszegény étrendben, diabetes esetén ügyeljünk rá, hogy hozzáadott cukormentes aszalt gyümölcsöt használjunk
30 g olívaolaj
½ db bio narancs reszelt héja
2 tojásfehérje – csipetnyi sóval kemény habbá verve

krém
300 g avokádó
100 g banán
2 teáskanál útifűmaghéj
100 g étcsokoládé – tejfehérje-, gluténmentes étrendben ügyeljünk az allergénmentességre
30 ml natúr/ vaníliás zabital
½ db bio narancs héja

díszítéshez
1 kisebb narancs
1 kisebb gránátalma

Elkészítés
piskóta
A torta száraz összetevőit egy külön tálban összekeverjük. A folyékony összetevőket egy másik edényben botmixerrel vagy turmixgéppel folyékonyra turmixoljuk. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A folyékony összetevőkbe belekeverjük a száraz összetevőket, majd óvatosan a keményre vert tojásfehérje-habot. Sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába helyezzük a piskótaalapot, 160 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük – ha a teteje túlságosan pirulna, fedjük le sütőpapírral. A készt tortát hagyjuk kihűlni, lehámozzuk róla a sütőpapírt és visszahelyezzük a folpackkal kibélelt tortaformába.
krém
Az avókádót, a banánt, az útifűmaghéjat simára turmixoljuk. A csokoládét szelíd tűzön vagy vízfürdő felett, kevés zabtej hozzáadásával felolvasztjuk – a zabtejet evőkanálnyi mennyiségben adagoljuk a csokoládéhoz, majd hozzáadjuk a narancshéjat. A krémhez keverjük az olvasztott narancsos csokoládét. Majd az egész krémet egyenletesen eloszlatjuk a piskótán. Naranccsal gránátalmával díszítjük.

1 szelet energia- és tápanyagtartalma
energia: 267 kcal
szénhidrát: 28 g
rost: 7 g
zsír: 14 g
fehérje: 6 g

1 szelet hozzáadott cukormentes energia- és tápanyagtartalma
energia: 249 kcal
szénhidrát: 27 g, ebből poliol 2,5 g
rost: 8 g
zsír: 13 g
fehérje: 6 g