Túrógombóc - tejmentesen, gluténmentesen




Hozzávalók 8 adaghoz [a szögletes zárójelben lévő mennyiségek 1 adagra vonatkoznak]
250 g [31 g] köles
500 ml [62 g] (vaníliás) rizsital (diabetes esetén hozzáadott cukormentes zabital)
1 citrom héja - lereszelve héja
1 db tojás
1 evőkanál útifűmaghéj
csipetnyi só
3 evőkanál cukor [1 kávéskanál] (diabetes fogyási cél esetén energiamentes édesítőszer, alacsony FODMAP étrendben szőlőcukor/ setvia)

pirított morzsához
80 g zsemlemorzsa – gluténmentes étrendben ügyeljünk az allergénmentességre
3 evőkanál [1 kávéskanál] olívaolaj
 
fahéjas öntethez
200 g zabkrém
2 teáskanál fahéjas porcukor, (diabetes fogyási cél esetén energiamentes édesítőszer, alacsony FODMAP étrendben szőlőcukor/ stevia)

Elkészítés
A megmosott kölest puhára főzzük a növényi tejitallal, ízesítjük reszeltcitromhéjjal, cukorral/ édesítőszerrel. 10-20 perceg hagyjuk hűlni, amikor még langyos hozzáadjuk a tojást és az útifűmaghéjat. Vizes kézzel gombócokat formálunk a masszából, majd lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük. Közben a zsemlemorzsát kevés olajon aranysárágra pirítjuk, majd a pirított morzsára rászedjük a gombócokat. A fahéjas öntet hozzávalóit simára keverjük.

Változatok
fahéjas öntet helyett étrendbe illeszthető gyümölcsökkel és/ vagy lekvárral is fogyasztható
hidegen melegen egyarán finom
tojásmentes változatban a tojás helyett további 1 evőkanál útifűmaghéjat adjunk a köleses masszához  

1 adag energia- és tápanyagtartalma
energia: 273 kcal
szénhidrát: 46 g
rost: 4 g
zsír: 7 g
fehérje: 5 g

1 adag zabitallal készült hozzáadott cukormentes változat energia- és tápanyagtartalma
energia: 243 kcal
szénhidrát: 38 g
rost: 4 g
zsír: 7 g
fehérje: 5 g