FODMAP étrend 1 - alapok

Fellélegezhetünk!, a FODMAP nem egy újabb divatdiéta, hanem orvosi bizonyítékokkal és klinikai vizsgálatokkal alátámasztott étrend. Több mint egy évtizeddel ezelőtt az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére dolgozták ki az ausztráliai MONASH egyetemen. (Az IBS krónikus emésztőszervrendszeri betegség, mely mögött szervi okok nem mutathatók ki, tünetei: hasi fájdalom, székrekedés és/ vagy hasmenés, puffadás). Az IBS-en kívül számos betegség tünetinek enyhítésében is hatásosnak bizonyult, mint például a gyulladásos bélbetegségek (Colitis ulcerosa, Crohn-betegség) vagy a funkcionális diszpepszia (a hosszabb ideje fennálló gyomorpanaszokat értjük alatta, amiknek orvosi okát nem ismerjük).


FODMAP-ok
Az étrend rövidítése azokat azoknak szénhidráttípusoknak a kezdőbetűiből „olvadt össze”, amik kerülendők vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók. Ezek az ún. fermentábilis, rövid szénláncú, rosszul felszívódó szénhidrátokok: Fermentable Oligosaccharides, Disaccharide, Monosaccharide And, Polios = FODMAP. Közös tulajdonságuk:
  • a bélben található baktériumok bontják, fermentálják őket gázképződés közben - ez a folyamat puffadáshoz vezethet
  • extra vizet kötnek meg a bélben, ezzel magyarázhatók az IBS puffadásos, hasmenéses tünetei
  • az extra víz és gáz a bélfal feszüléséhez, kitágulásához vezet, ami – különösen az arra érzékeny egyéneknél - fájdalommal jár (1)
Az étrend lényege, a magas FODMAP értékű élelmiszerek kerülése, mérséklése, majd egyéni tolerancia szerinti visszavezetése. (2,3)

Mit várhatunk az étrendtől?
  • IBS – 75-86%-ban javulnak a tünetek (4)
  • IBD – klinikai vizsgálatok tanulsága szerint a betegek 50-78%-ánál enyhíti a tüneteket (5)
Alapszabályok
  • gasztroenterológus szakorvos előzetes vizsgálat alapján és javaslatára, regisztrált egészségügyi szakember, dietetikus szakmai vezetésével vágjunk bele az étrendbe
  • a túl szigorú, nem egy esetben felesleges korlátozásokat tartalmazó étrend hosszú távon hiányállapotokhoz vezethet, a túlzottan megengedő étrenddel azonban nem érhetünk célt
Folyt. köv. – amelyben egyenként végigvesszük a FODMAPOK-at

Felhasznált irodalom
1. Shepherd SJ, Lomer MCE, Gibson PR. Short-chain carbohydrates and functional gastrointestinal disorders. Am J Gastroenterol. 2013;108(5). doi:10.1038/ajg.2013.96
2. Scarlata K. Nuances to Applying the Low FODMAP Diet, Complimentary Webinar Presentation. https://www.youtube.com/watch?v=CebXFm3hidM.
3. Prince AC, Myers CE, Joyce T, Irving P, Lomer M, Whelan K. Fermentable carbohydrate restriction (Low FODMAP Diet) in clinical practice improves functional gastrointestinal symptoms in patients with inflammatory bowel disease. Inflamm Bowel Dis. 2016;22(5). doi:10.1097/MIB.0000000000000708
4. Nanayakkara WS, Skidmore PM, O’Brien L, Wilkinson TJ, Gearry RB. Efficacy of the low FODMAP diet for treating irritable bowel syndrome: The evidence to date. Clin Exp Gastroenterol. 2016;9. doi:10.2147/CEG.S86798
5. Bellini M, Tonarelli S, Nagy AG, et al. Low FODMAP diet: Evidence, doubts, and hopes. Nutrients. 2020;12(1). doi:10.3390/nu12010148