Klasszik rizsfelfújt csokoládéöntettel – tejfehérjementes és alacsony FODMAP értékű, gluténmentes változatban



Hozzávalók 8 személyre [a szögletes zárójelben lévő mennyiségek 1 adagra vonatkoznak]
200 g [25 g] kerekszemű fehér rizs
400 ml [50 ml] egyéni tolerancia szerint: (laktózmentes) tej/ éedsítés nélküli mandulaital
100 ml [12,5 ml] víz – praktikusan ezzel kiöblítjük a tejesdobozt
4 db [1/2 db] tojás
vanília
1 bio/ kezeletlen citrom héja
csipetnyi só
40 g [5 g] cukor/ stevia
sütőpapír

csokiöntet
1 csomag [6,5 g]/ vaníliapuding – gluténmentes étrendben ügyeljünk az allergénmentességre
1 púpos evőkanál [2 g] natúr kakaópor
60 g [7,5 g]/ stevia
800 ml [100 ml] (laktózmentes) tej/ mandulaital

Elkészítés
A rizst megmossuk, szűrőkanálba téve lecsepegtetjük, majd a vízben és a tejben kevergetés mellett puhára főzzük. (Vigyázat, könnyen kifut, leég!) Tűzről levéve 10 percet hűlni hagyjuk, közben a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral/ édesítőszerrel, citromhéjjal, vaníliával, majd a tojásos masszát a rizshez keverjük. A tojásfehérjéből csipetnyi só hozzáadásával kemény habot verünk, óvatosan a rizshez keverjük. Sütőpapírral kibélelt magas falú tepsibe öntjük a masszát, előmelegített sütőben először 180 fokon 20 percig, majd 140 fokon tűpróbáig készre sütjük.
A csokiöntethez a 600 ml tejet felteszünk forrni. A pudingport elkeverjük a kakaóporral, a cukorral/ édesítőszerrel, simára keverjük a maradék tejjel, majd a forrásban lévő tejhez adjuk, néhány perc alatt sűrűre főzzük, majd lehúzzuk a tűzről.

Tipp
  • kiegészítésképp kínálhatunk hozzá friss gyümölcsöt: áfonyát, egyéni toleranciától függően: szedret, málnát, epret
  • melegben hidegen, hidegben melegen fogyasszuk!  
1 adag tehéntejjel és cukorral készült változat energia- és tápanyagtartalma
energia: 276 kcal
szénhidrát: 42 g
rost: 0,4 g
zsír: 8 g
fehérje: 10 g

1 adag natúr mandulatejjel és energiamentes édesítőszerrel készült energiatartalma
energia: 152 kcal
szénhidrát: 22 g
rost: 1 g
zsír: 4 g
fehérje: 6 g