Töltött tök vagy cukkini(hajó) norál, energiaszegény, tejfehérje- és gluténmentes, alacsony FODMAP változatokban



Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes mennyiségére vonatkoznak]
2 nagy [nagyméretű cukkini fele] vagy 4 [1 db] kisebb méretű cukkini
400 g [100 g] csirkemell energiaszegény változatban: 360 g [80 g] darált csirkemell
1 fej [1/4 fej] vöröshagyma - egyéni toleranciától függően - kímélő és alacsony FODMAP étrendben mellőzendő
2 evőkanál [1 teáskanál] olívaolaj
160 g [40 g] barna rizs energiaszegény változatban:120 g [30 g] barna rizs - alacsony FODMAP étrendben fehér rizs
4 [1] vékony szelet sajtenergiaszegény étrendiben:  40 g [10 g]  20% zsírtartalom alatti sajt,  alacsony FODMAP étrendben laktózmentes sajt, tejfehérjementes változatban: növényi sajt
100 g [2 lesímított evőkanál] görög joghurt; tejfehérjementes változatban: 160 g [40 g] rizskrém
1 teáskanál konyhasó
1 csokor kapor – egyéni tolerancia szerint
 
Elkészítés
A cukkinit burgonyahámozóval meghámozzuk. Félbe vágjuk, karlábé-vájóval vagy kiskanállal kimagozzuk. Forró vízzel felöntve pár perc alatt „roppanósra” főzzük. A főzővízből kivett cukkinit jéghideg vízzel leöblítjük, konyharuhán vagy konyhai törlőkendőn megszárítjuk.
A darált csirkemellet és a finomra vágott hagymát megpároljuk az olívaolajon, ízesítjük sóval, apróra vágott kaporral.A rizst meleg vízben megmossuk, kétszeres mennyiségű forró vízben megfőzzük. A töltelékhez a párolt darált csirkemellel és a joghurttal/ rizskrémmel összeverjük.
A sütéshez egy magas falú tepsit vagy egy nagy jénai edényt sütőpapírral kibélelünk, erre helyezzük a megtöltött cukkíniket, tetejükre vékony szeletelt sajtot teszünk. Előmelegített sütőben 160 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.

1 adag normál adag energia- és tápanyagtartalma
energia: 440 kcal
szénhidrát: 45 g
rost: 7 g
zsír: 12 g
fehérje: 36 g

1 adag tejfehérjementes változatban készült energia- és tápanyagtartalma
energia: 409 kcal
szénhidrát: 47 g
rost: 7 g
zsír: 10 g
fehérje: 32 g

1 adag energiaszegyén változatban készített energia- és tápanyagtartalmaenergia:
energia: 370 kcal
szénhidrát: 35 g
rost: 6 g
zsír: 12 g
fehérje: 29 g