Sült ceruzabab áfonyával salátaágyon


Ha nem szeretnénk „száraz salátaleveleket” eszegetni: tegyük izgalmasabbá, színesebbé a salátánkat néhány szem gyümölccsel!Különösen jól jöhet ez az ötlet azokban az étrendekben, amikor egyéni érzékenység, intolerancia, allergia, gyomorpanaszok stb. miatt a paradicsomfogyasztást mellőznünk vagy mérsékelnünk kell.

Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adagra vonatkoznak]
120 g [30 g] ceruzabab/ zöldhüvelyű zöldbab
80 g [20 g] zöldsaláta keverék
80 g [20 g] áfonya – egészségmegőrző, kardioprotektív étrendben, diabetes esetén helyettesíthető málnával, szederrel
80 g [20 g] sárgarépa
80 g [20 g] (bébi)cékla
40 g [10 g] piros húsú paprika, pl.: pritamin, kápia
újhagyma zöldje vagy metélőhagyma
2 evőkanál [1 teáskanál] balzsamecet
2 evőkanál [1 teáskanál] tökmagolaj és néhány csepp olívaolaj a zöldbab sütéséhez
2 evőkanál [10 g] durvára vágott mandula/ tökmag

Elkészítés
A salátához a sárgarépát, a céklát és a paprikát vékony csíkokra vágjuk, majd összekeverjük a leveles salátával. A megtisztított zöldbabot grillen vagy serpenyőben pár csepp olívaolajon roppanósra sütjük, majd a salátához adjuk. Közvetlen fogyasztás előtt lepermetezzük balzsamecettel és tökmagolajjal. Durvára vágott mandulával és metélőhagyma zöldjével díszítve tálaljuk.

1 adag energia- és tápanyagtartalma
energia: 128 kcal
szénhidrát: 10 g
rost: 5 g
zsír: 8 g
telített zsír: 1 g
fehérje: 4 g