Narancsos túrós kuglóf - gluténmentes, alacsony FODMAP értékű, hisztaminszegény

 




Hozzávalók 1 kuglófhoz (16 szelet)
száraz hozzávalók
150 g barna rizsliszt
100 g kukoricadara
1 teáskanál sütőpor
100 g cukor/ szőlőcukor/ stevia – étrendi korlátoktól függően

folyékony hozzávalók
250 g laktózmentes túró - villával összetörve
2 tojássárgája
1 kisebb bio narancs leve és héja lereszelve
50 g laktózmentes olvasztott vaj/ margarin/ repceolaj
 
2 tojásfehérje – csipetnyi sóval kemény habbá verve
 
laktózmentes vaj/ margarin + a kuglófforma kikenéséhez
20 g apróra vágott mandula – tünetes időszakban héj nélküli mandulával készítsük

Elkészítés
Két külön tálban összekeverjük a száraz és a folyékony hozzávalókat. A folyékony összetevőkhöz adagonként hozzáadjuk a száraz összetevőket. Ha időnk engedi, hagyjuk állni egy kicsit (30 percet vagy néhány órát) a masszát, hogy a kukoricadara megduzzadjon. Majd adjuk hozzá a tojásfehérje habját. A kuglóformát kenjük ki vajjal vagy margarinnal, hintsük ki apóra vágott mandulával. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig süssük.

Tipp: Étrendi korlátoktól függően fogyasztható (steviával édesített) áfonya vagy csipkebogyólekvárral. Fagyasztható! 

1 szelet energia- és tápanyagtartalma
energia: 146 kcal
szénhidrát: 18 g
rost: 1 g
zsír: 5 g
fehérje: 5 g

1 cukormentes szelet energia- és tápanyagtartalma
energia: 121 kcal
szénhidrát: 12 g
rost: 1 g
zsír: 5 g
fehérje: 5 g

Belülről ilyen lesz