Bazsalikomos sült céklás pirítós fügével és sajttal




Hozzávalók 1 személyre
1 közepes méretű (30-40 g) füge
1 kisebb méretű (30-40 g) cékla
2 vékony szelet sajt (20 g) pl.: Ementáli, gomolya
bazsalikomlevél
2 szelet (összesen 50 g) teljesőrlésű kenyérből készített pirítós

Elkészítés
A céklát megmossuk, héjastól néhány csepp olívaolajjal megpermetezve sütőpapírra helyezve előmelegített sütőben puhára sütjük – megéri egyszerre több gumót is sütni, később köretekhez, salátákhoz is felhasználható, vagy akár egy újabb adag szendvicshez! A kihűlt céklát meghámozzuk felszeleteljük. A sajtot, a céklát és a fügeszeleteket a pirítósra helyezzük, bazsalikommal díszítjük.

Ötlet
  • étrendi korlátoktól függően a pirítóst megkenhetjük sajtkrémmel vagy tökmagkrémmel
Változatok
  • laktózintolerancia esetén: laktózmentes sajttal készítsük, (pl.: Pannónia, Maasdam)
  • hisztaminintoleranciában friss sajtokat használjunk (pl.: gomolya, mozzarella)
  • nagyobb energia- és szénhidrátigény esetén növeljük az egyadagos mennyiséget!
1 normál adag energia- és tápanyagtartalma
energia: 213 kcal
szénhidrát: 29 g
rost: 5 g
zsír: 7 g
fehérje: 10 g