Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő mennyiségek 1 adagra vonatkoznak]
400 g [100 g] tisztított, hámozott, magozott sárga színű cukkini – elkészíthető zöldből is
40 g [10 g] „szelíd” hagymaféle: gyöngyhagyma/ póréhagyma vagy újhagyma fehér része
100 g [25 g] (sárga) burgonya
2 közepes db [1 kisméretű] paradicsom
80 ml [20 ml] zab-/ rizs alapú főzőkrém/ laktózmentes főzőtejszín – egyéni tolerancia szerint
olívaolaj a zöldségek sütéséhez
1 csapott teáskanál só
zöldfűszerek: petrezselyemzöld, kakukkfű, bazsalikom
4 [1] kávéskanál tökmagolaj
4 [1] kávéskanál pirított tökmag/ fenyőmag
Elkészítés
A megtisztított cukkinit és burgonyát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megpermetezzük olívaolajjal, majd sütés közben meghintjük sóval, amikor a burgonya majdnem puha hozzáadjuk a hagymát és paradicsomot. A megsült paradicsom héját eltávolítjuk. Kevés vízzel növényi főzőkrémmel és fűszernövényekkel (néhány levelet félreteszünk a tálaláshoz) simára turmixoljuk a sült zöldségeket. Tűzre visszahelyezve még egyszer átmelegítjük, de már nem forraljuk.
Tökmagolajjal, pirított tökmaggal és friss zöldfűszerekkel illatosítva tálaljuk. Nemvega változatban kínálhatjuk pirított sonkával, parmezánnal is.
1 csészényi leves energia- és tápanyagtartalma
energia: 151 kcal
fehérje: 4 g
zsír: 8 g
telített zsír: 1 g
szénhidrát: 13 g
rost: 4 g
