Piros gyümölcsös mandulás linzertorta

 



Hozzávalók 1 db 12 szeletes tortához
tészta
250 g fehér (tönköly)búzaliszt/ gluténmentes étrendben rizsliszt/ gluténmentes linzerliszt-keverék
125 g vaj/ margarin
50 g porcukor/ ennek megfelelő súlyú energiamentes édesítőszer
1 db tojás – tojásmentes, vega változatban 20 g-mal több vajjal/ margarinnal számoljunk
1 teáskanál sütőpor
csipetnyi só
mandularéteg
50 g darált mandula
2 ek porcukor/ energiamentes édesítőszer
gyümölcsös réteg
300 g bogyós gyümölcs, pl. áfonya, szeder, málna, meggy, cseresznye, egres – lehet fagyasztott is
1 ek vaníliapuding/ étkezési keményítő
100 ml szederlé/ víz
30 g porcukor/ energiamentes édesítőszer

Elkészítés
A lisztet elkeverjük a sütőporral a cukorral/ édesítőszerrel, sóval majd hozzáadjuk a hideg zsiradékot és a tojást. Összedolgozzuk a tésztát, hűtőben állni hagyjuk néhány órára vagy egy éjszakára. (Egyszerre több adagot és begyúrhatunk, fagyasztóban tárolhatjuk.)
A linzertésztát kör alakúra nyújtjuk. Kibéleljük vele a tortaformát, majd villával megszurkáljuk. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt elősütjük. Közben elkészítjük a mandulás és a gyümölcsös réteget. A darált mandulát elkeverjük a porcukorral vagy az édesítőszerrel. (Amennyiben édesítőszert használunk célszerű a mandulával együtt megdarálni.)
A gyümölcsöket egy lábosban pár perc alatt megpároljuk. A pudingport a gyümölcslével simára keverjük, majd a gyümölcsökhöz csorgatjuk és elkeverjük vele.
Pár pillanatra kivesszük a sütőből a tortát, ráknejük a linzer lapra a darált mandulát majd rásimítjuk a gyümölcsös réteget. Mérsékelt tűz mellett kb. 150 fokon további 15-20 percig sütjük. Étrendi korlátoktól függően idénygyümölcsökkel, fagylalttal tálaljuk.

Alacsony FODMAP étrendben nempuffasztó gyümölcsökkel készítsük (pl.: áfonya, szeder, egres, meggy) egyéni toleranciától függően gluténmentes lisztkeveréket, tönkölybúzalisztet használjunk a tésztához.

Ötlet
A tésztába tehetünk reszelt citromhéjat, a gyümölcsökhöz pedig adhatunk vanílát, kevés fahéjat. Díszíthetjük granolával, pirított mandulaforgácsokkal.

1 szelet energiamentes édesítőszerrel készített torta energia- és tápanyagtartalma
energia: 203 kcal
szénhidrát: 20 g
rost: 2 g
zsír: 11 g
fehérje: 5 g